Amikor a lift dönti el, hogy a földszintre visz vagy a kórházba

Kemény ütközés a liftaknában

 
Ma hajnalban furcsa baleset ért. Az egyik nyíregyházi társasház liftje a felső szintről indulva úgy döntött, hogy nem áll meg velem a földszinten hanem utazósebességgel (Kb 4 km/h) továbbhalad, majd hatalmas csattanással nekiütközik a liftakna aljának.
 
Nem vagyok egy ijedős alkat, de ez nem esett jól. Első pillanatban azt éreztem, mintha a szerkezet leszakadt volna a hátam pedig úgy megfájdult, mint amikor túlemeled magad. Láttam már olyan liftaknát ahol hatalmas rugók voltak talán pont az ilyen helyzetekre, de ha fogadni kellene, akkor most bármennyit feltennék arra, hogy ezt az ütközést nem csillapította ilyen szerkezet. Olyan merev és durva ütközés volt mintha két emelet között egy betonfalnak ütköztem volna.
 
A lift nem mozdult, és mivel még sötét volt odakint, azt sem tudtam hányadik emeleten vagyok. A kijelzők sem működtek és a lift sem mozdult semerre. A vészjelzőt megnyomva semmi nem történt. Fontos infó lehet MINDENKINEK, hogy ezek a vészjelzők javarészt csak akkor létesítenek kapcsolatot a diszpécserrel, ha hosszabb ideig folyamatosan nyomva tartják őket . Erre már csak akkor jöttem rá, amikor kis híján elindult egy tűzoltó csapat a megmentésemre. Vonalban voltam a tűzoltósággal mire rájöttem, hogy folyamatosan nyomva tartva  indít hívást a vészjelző. A diszpécser jelezte, hogy indítja a liftből mentőket így a tűzoltókra szerencsére már nem volt szükség.
 
Persze amíg megbeszéltük a mentést addig is nyüzsögtem egy kicsit és rájöttem, hogy a földszinten lehetek. Ki tudtam nyitni az ajtót. Lehet, hogy nem volt veszélytelen, de úgy ugrottam ki a liftből, mintha soha ott sem lettem volna. Szerencsére így nem volt szükségem segítségre, de Mindenkinek köszi aki már indult volna.
 
Mi van most? A hátamat egy kicsit pihentetnem kell. A gerincemnek nem tett jót de szerencsés vagyok, mert talán egy idősebb utas nem úszta volna meg súlyos sérülés nélkül. Ezt mondta egy szakember aki szerint ettől is veszélyesebb amikor nem a földszinten ütközik a lift, hanem a legfelső ponton. Közeli ismerősöm járt már így is de szerencsére sérülések nélkül megúszta. 
 
Néhány éve viszont ettől is ijesztőbb dolog történt egy kismamával akinek az életét azok a vészkékek mentették meg ami akkor lép működésbe, ha a lift bármilyen okból jobban felgyorsul mint kellene. Sajnos az én esetemben ez az opció nem lépett működésbe, mert stabilan “utazósebeséggel” ütköztem a liftakna aljának.  
 
 
  • videó: tények.hu  

 
Megosztás: