Páncélozott, körkamerás Komondort kaptak a tűzoltók

A különleges hatkerekű járművek szinte minden terepviszonyt képesek leküzdeni, és a robbantások sem igazán képesek kárt tenni bennük.

A Komondor szó hallatán leginkább egy magyar pásztorkutya-fajta jut eszünkbe, de a benzingőz iránt fokozott érdeklődést mutatók akár egy magyar gyártású páncélozott felderítő járműre is asszociálhatnak. Ez volt a néhány éve debütált RDO 3221 Komondor, mely most újabb testvérmodellt kapott.


A Budapesten a Gamma Zrt. által gyártott RDO 4336 Komondor egy duplafülkés többcélú jármű, mely akár tűzoltó felépítménnyel, illetve műszaki mentő felépítménnyel is felszerelhető.

A maximum 31 tonna össztömegű alapjármű hatkerékhajtású. Az Euro 5-ös besorolású Cummins dízelmotor 11,8 literes lökettérfogatból 500 lóerős teljesítményt, illetve 2 300 Nm-es nyomatékot állít elő. A hatfokozatú automataváltós jármű üzemanyagtartályaiba kétszer 200 liternyi gázolajat lehet tankolni.

A homlokfelületek 8 milliméter vastag speciális páncéllemezből készültek, melyhez hasonló védettséget biztosítanak a különleges ballisztikai üvegek. A tömítettség és az állandó védettség biztosítása érdekében az ablakok nem nyithatóak. A fenéklemez és a merevítőlemezek 15 milliméteres páncélból készültek.

Az új Komondor körkörös megfigyelést biztosító kamerarendszert kapott, melynek képét a vezető feletti, illetve a parancsnoki monitoron lehet látni. A rendszer digitális tükörként és tolatókamerakánt is használható, az eseményrögzítést egy különálló rendszer oldja meg.

 

  • HVG
  • Fotó: Gamma

 

Likeolj és kövess minket:
Megosztás: