Ma egy hónapja zárt be a “KGST” piac. Ma ott jártunk. Mutatjuk milyen

“Ami a KGST piacon nem nincs, az nem is létezik-Most azonban semmi nincs
Pontosan egy hónappal ezelőtt zárt be kapuit a Tokaji úti Használt – és Iparcikk Piac (KGST)

 

A koronavírus-veszélyhelyzet kapcsán életbe lépő kormányzati intézkedések érintették Nyíregyházán a Tokaji út Használt-és Iparcikk Piacot is, amelyet az üzemeltető a Nyírvv Nonprofit Kft. Polgármesteri Határozat alapján 2020. március 16-tól bezárt és ami az intézkedés visszavonásig zárva tart.Ezen intézkedések nem érintették az élelmiszereket árusító, Tokaji úti Zöldség- gyümölcs Nagybani Piacot, a Búza téri Piaccsarnokot, Jósavárosi és az Örökösföldi, valamint a Kertvárosi piacot, melyek a megszokott nyitvatartási rend szerint üzemelnek. 

 

Számos kereskedő került most nehéz helyzetbe mert az átmeneti bezárások valamennyi piacot érintették.  Van aki a termékeit  most az interneten próbálja értékesíteni, de annak is megvannak a maga nehézségei és buktatói.

Sok olyan kisvállalkozás is nehéz helyzetbe került, akik nem a piacról értékesítettek hanem kisebb üzletet üzemeltettek. Itt az elsődleges problémát javarészt a vásárlási szokások változása jelenti. Aki csak teheti,  javarészt az élelmiszerekre fókuszál és igyekszik nagyobb bevásárlóközpontokban mindent megvenni. A kisebb ruházati üzletek  és egyes  nem élelmiszerrel kapcsolatos vállalkozások javarészt a működési költségeket sem tudják most kitermelni így sokan ők is bezárni kényszerültek.

 

A piaci értékesítés eddig sem volt könnyű harc. Számos nehézségekkel megküzdöttek azok a kereskedők is, akik hajnalban útra keltek és egy egy településen az összebarkácsolt sátorjaikból igyekeztek előteremteni a napi betevőt. Küzdöttek az időjárás viszontagságaival, a határon túl érkező mindenféle vállalkozást mellőző konkurenciával, az egyre kisebb vásárolói erővel és a rájuk is vonatkozó havi működéshez szükséges rezsivel. Sokakat ez a rendkívüli helyzet most talán egyfajta újratervezésre kényszerít. Nagy valószínűséggel ez a szegmens sem lesz már soha olyan mint a vírus előtt. 

Mutatjuk a piacon készült fotóinkat. 

(A “KGST” piacon készült fotókat a kerítésen keresztül készítettük. Mint minden nap, most is a munkánk miatt voltunk úton. )

 

A KGST piac számokban (forrás NYÍRVV) 
A VÁSÁRTÉR (KGST-piac)
„Ami a KGST piacon nincs, az nem is létezik.”
– Nyíregyházi lakosok véleménye

Leginkább ez a mondás jellemzi a nyíregyházi Vásárteret. Óriási területen, 900- 1000 árus értékesít, többek között találhatunk menyasszonyi ruhát, kaviárt vagy akár még csaptelepet is vásárolhatunk.

Berendezettsége:

450 db fedetlen asztal, 90 db üzlethelység, 500 db hely (területbérlemény), 450 db hely földről árusítás Nagybani, 200 db hely az autóvásáron, valamint 35- 40 db hely az állatvásáron.

A Vásártér területén kialakított, mintegy 700 gépjármű számára rakodáshoz megállóhely.

Közmű-ellátottság: A Vásártér területén van telefon, ivóvíz, WC.
A piacrendészet 24 órás szolgálat keretében látja el feladatát.

JELLEMZŐ ADATAI:

    • Területe: 10 ha

 

    • Jellege: napi gyalogos piac

 

  • Az árusítás lehetséges módjai: üzletből, pavilonból, asztalról, büfékocsiból valamint földről, vagy teherautóról.

 Megosztás: