Nemzeti Népegészségügyi Központ: kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast a Liszt Ferenc-repülőtéren

 KORONAVÍRUS UPDATE
NNK: kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast a Liszt Ferenc-repülőtéren

Budapest, 2020. február 3., hétfő (MTI) – Kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast hétfőn a Liszt Ferenc-repülőtéren – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a repülőtéren elkülönítettek egy Kínából érkező kínai állampolgárt. A utasnál a repülőtéren felállított hőkamera és a manuális lázmérő is kimutatta a 39 fokos lázat.
Az utast az egészségügyi szakmai protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ repülőtéri vizsgálójában – ismertették.
Hozzátették: az eddigi információk szerint a magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai nő a repülőn lett rosszul, előtte nem volt panasza.
Január 12-én hagyta el Magyarországot, és most jött vissza, Vuhanban sem ő, sem családtagjai nem jártak – írta az NNK.
Az életbe léptetett eljárásrendnek megfelelően az erre a célra kijelölt Szent László Kórházba szállították, ahol soron kívüli orvosi vizsgálatnak vetik alá.
A repülőtéren a protokollnak megfelelően azonnal megkezdték a fertőtlenítést, mind a gépen, mind azokban a helyiségekben, ahol áthaladt vagy tartózkodott az utas – áll a tájékoztatásban.

MTI 

A Budapest Airport facebook bejegyzésében egy hozzászólásban külön tájékoztatást adott 

 

Budapest Airport Tájékoztatásul:


A repülési joggal rendelkező járatok leszállását a Budapest Airportnak nincs hatásköre megtagadni; a közvetlen kínai légijáratok üzemelésének felfüggesztését a kínai vagy a magyar hatóságok illetve saját belátásuk szerint a légitársaságok rendelhetik el. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a légitársaságokkal és a hatóságokkal, hogy bármilyen intézkedés esetén azonnal tudjon reagálni.
Rendkívüli intézkedés elrendeléséről nem a repülőtér, hanem a hatóságok döntenek, ahogyan a lebonyolítást is ők végzik. A Budapest Airport az érintett hatóságokkal az új koronavírus megjelenésének kezdetétől fogva folyamatosan egyeztet, és felkészült az esetlegesen elrendelésre kerülő óvintézkedések bevezetésére. A Budapest Airport múlt szerdán vírusölő kézfertőtlenítőt, higiéniás tájékoztató táblákat helyezett ki a terminálon, és gyakoribb takarítást vezetett be. A Budapest Airport jelentős készlettel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők, stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésre állnak a megfelelő elkülönítő helyiségek is.
Üdvözlettel: Budapest Airport

 

Megosztás: