Már 1999 óta van alkoholszondás indításgátlójuk ma pedig már 24 órás “alkohol kapukat” is üzemeltetnek

Alkohol kapuk (Alco Gate) terjedőben

 

Svédország nem csak a járműbiztonsági fejlesztések terén jár a világ élvonalában, hanem az ittas vezetés elleni küzdelemben is. A skandináv ország 1999-ben az elsők között vezette be „alcohol interlock” programját, mely során alkoholszondás indításgátló készülékeket helyeztek el a rehabilitációs program keretében mindazoknak a gépkocsijában, akiknek ezt a bíróság meghatározta. Emellett számos munkáltató, autóbuszos és kamionos cég „önként” építtetett be ilyen kütyüket a céges járművekbe. 2013-ban pedig arról adott hírt a skandináv sajtó, hogy a göteborgi kikötőben egy kísérleti program kezdődött az első „Alco Gate” megvalósítása érdekében. Az „alkohol kapu” azóta meg is valósult, és élesben működik a nap 24 órájában.

Az Alco Gate lényege, hogy a kikötő 1-es számú kapujához egy nagyméretű, hitelesített elektromos alkoholszondát telepítettek, és a berendezés egy sorompóhoz csatlakozik. A kikötő területét elhagyni szándékozó sofőr a kapuhoz érve akkor haladhat tovább, amennyiben az alkoholszondát megfújja. Amennyiben a légzésminta negatív eredményű, a sorompó felnyílik és szabad az út. Pozitív eredmény esetén nem csak a továbbhaladás tilalmazott, hanem a kikötői rendőrség 20 másodpercen belül a helyszínre ér, és akár a jogsi is ugorhat (a gyors helyszínre érkezés igencsak indokolt, hiszen a forgalom nem torlódhat fel).
A kikötőből naponta átlagosan 3 000 gépjármű indul a szárazföld belseje felé. Ezért zsúfolt időszakokban az Alco Gate random üzemmódban, véletlenszerűen működik, azaz nem minden sofőrnek kell a szondába fújnia. Gyérebb forgalom esetén azonban a rendszer bármikor folyamatos üzemmódba kapcsolható.

GÖTEBORG 2019-08-12
Fotó: Jonas Lindstedt / TT / kod 9200

A svéd példa – mint sok más esetben – ismét követőkre talált. Elsőként Finnország jelentkezett be hasonló rendszer telepítésére az egyik nagy finn kikötőben, de a megoldás iránt más országok is érdeklődnek. Már a távoli Ausztráliában is működnek Alco Gate-k, nem titkolva azt, hogy maga az ötlet Svédországból származik.

  • Balesetmegelőzés 
 
Megosztás: