Óriási változás kellene és ehhez nagyot kell álmodni-Az online pénztárgép mintájára miért ne lehetne online forgalomkövetés?

 

Gyakran gondolkodom azon, mivel tehetnénk jobbá és (túl)élhetőbbé a világot. Persze sokszor lehet, hogy nem a legjobb alternatíva jut elsőnek eszünkbe, de az is előfordulhat, hogy a ma még komolytalannak tűnő ötlet belátható időn belül finomítva pontosan összerakva megvalósul és napi rutinná válik. 

Gyorshajtásból adódó baleset

Most azon gondolkodom, mivel lehetne visszaszorítani ezt a temérdek súlyos balesetet. A rendőrség szerint az egyik legfőbb ok  a gyorshajtás, vagy nem az út és látási viszonyoknak megfelelő sebességválasztás. Minden nap vadásszák a gyorshajtókat de az éves szinten több tíz milliárdos bevételt képező bírság ellenére sem érezném azt, hogy ennek komoly visszatartó ereje lenne. Számos rendőrt viszont odaköt a szolgálati gépjárműhöz akiknek biztosan lenne jobb dolgok is az út szélén vadászni a gyorshajtókra. Igaz, hogy a technikai eszköztáruk ma már fejlettebb mint korábban volt de én úgy érzem ez még mindig egy korszerűtlen technológia

Minimálisan kell csak elrugaszkodni a jelentől mert a jövő már itt toporog az ajtóban. Elviekben minden technikai feltétel adott lenne ahhoz, hogy valamennyi járműben kötelezően jelen legyen egy olyan online nyomkövető rendszer ami folyamatosan össze van kapcsolva a rendőrséggel vagy egy erre a célra létrehozott önálló egységgel. Természetesen ehhez törvényeket kellene módosítani és eszközt meg programot, vagy mobiltelefonos applikációt kellene gyártani de ha ezzel visszaszorítható a balesetek száma akkor miért ne lehetne? 

Korábban talán azt sem gondolta volna senki, hogy a kávéautomata gyomrába még le sem ér a száz forintos amikor a bevétel híre már el is jut a hatósághoz az online kasszának köszönhetően. Ennek a mintájára a járműveknél is ki lehetne építeni egy ilyen rendszert. Mindegyik párosítva lenne a tulajdonoshoz. Műszaki vizsgán ezt is néznék. Az eszköz nélkül nem lehetne használni a járművet! Ugyanolyan szankció járna érte, mintha lejárt műszakival közlekednénk. Olyan szigorú szabály lenne hozva vele kapcsolatban mint a leplombázott mérőkkel a lakásban! Gyorshajtáskor jelezne, durva sebességtúllépéskor pedig automatikusan küldené az adatot a hatóságnak egy automata pedig már postázná is a csekket. Visszaesőknél pedig súlyosabb szankciókat lehetne alkalmazni. 

Az eszköz saját tápegységgel lenne ellátva. Ha az akkumulátor lemerülne akkor is közvetítene adatokat. Hirtelen lassuláskor pl egy  balesetnél  az utolsó koordináta helyszínére a rendszer mentőegységet küldhetne. Úgy tervezném meg, hogy az autólopás visszaszorításában is hatékony legyen. Ne lehessen hozzáférni, babrálni kívűlről. Ha már egy ilyen rendszert kiépítenék, akkor az eszközt úgy tervezném, hogy adott járműben online pl a gyújtást le lehessen vele kapcsolni bármikor. Így az autósüldözésnek is annyi lenne. Ehhez már technika adott. A törvényeket kellene hozzáigazítani és az ötletet finomra hangolni. 

Persze ezek mind fikciók és csak a tehetetlenség mozgatja a megoldásra vágyást és azt is tudom, hogy mindenkinek joga van ott és azt csinálni amit és amikor szeret a “nagy testvér” látómezején kívül. De ahhoz is jogunk van, hogy épségben érjünk haza. Hogy senki ne csapódjon belénk bőven a megengedett sebességhatár felett . Hogy aki versenyezni, gyorsulni, száguldozni szeretne az senkit ne veszélyeztessen a közutakon! 

 

Megosztás: