A megengedett határértéknél százezerszer magasabb sugárzási szintet mértek az elsüllyedt tengearalattjárónál

Featured Video Play Icon
Brutálisan sugárzik egy elsüllyedt szovjet tengeralattjáró

A megengedett határértéknél százezerszer magasabb sugárzási szintet mértek a Norvég-tengerben 1989-ben elsüllyedt Komszomolec szovjet atomtengeralattjáró környékén, ugyanakkor ez a sugárszennyezettség nem jelent veszélyt az emberre – közölte kedden a norvég TV2 hírtelevízió a roncshoz júliusban indított első közös orosz-norvég kutatóexpedíció résztvevőire hivatkozva.

A szerencsétlenséget szenvedett tengeralattjáróból vett első vízminták szerint továbbra is szivárog radioaktivitás a roncsból. A norvég tudósok megjegyezték, hogy a mostani mérések valamivel magasabb szinteket mutatnak a 2007-es orosz expedíció által megállapítottaknál.

Részletesebben kielemezzük a mintákat, ahogy partra érünk. Az általunk helyben mért szint 100 becquerel literenként

– mondta a mostani kutatócsoportot vezető Hilde Elise Heldal. Kiemelte, hogy ez a sugárszennyezettség nem veszélyes. Hozzátette, nyugodtan meg lehet enni az ezekből az északi térségekből származó halakat.

 A kutatók némi furcsaságot is felfedeztek a Komszomolec roncsának vizsgálatakor. Időnként ugyanis „porfelhő” száll fel egy szellőztető csövön keresztül. Ez Heldal szerint arra utalhat, hogy a sugárzás löketenként szivároghat. A kutatók feltételezései szerint ez a szellőző nyílás közvetlen összeköttetésben lehet a reaktorral,

az említett felhő pedig víz alatti áramlás hatására keletkezhet.
 
A vizsgálatok elvégzéséhez a távirányítású Aegir 6000 nevű mélytengeri merülő jármű készített a tengeralattjáróról felvételeket, amelyeket időközben az interneten is közzétettek. A képeken látható, hogy a tengeralattjáró törzsét erősen megviselte a baleset óta eltelt 30 év. A roncs jelenleg 1665 méteres mélységben fekszik a tengerfenéken.

A közös orosz-norvég expedíció július 6-án indult azzal a céllal, hogy felmérjék a tengeralattjáró állapotát. A K-278-as jelzésű, harmadik generációs atomtengeralattjárókhoz tartozó Komszomlecet 1983-ban állította hadrendbe az egykori Szovjetunió haditengerészete. 1989 április 7-én tűz ütött ki fedélzetén, aminek következtében elsüllyedt.

A fedélzeten lévő 69 fős legénységből 42-en életüket vesztették.

Már az 1990-es évektől mértek megemelkedett sugárzási szinteket a baleset helyszínének térségében.

  • MTI
  • Vg.hu 
  • videó: euronews.com/youtube 
Likeolj és kövess minket:
error
Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük