“Csernobil még 100 évig temet” 33 éve történt az atomkatasztrófa

1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor következett be a robbanás a csernobili atomerőmű négyes blokkjában.

“Csernobil még 100 évig temet” szólt a dal amit egy Nyíregyházi rockegyüttes a Fortress frontembere írt még  2006-ban. Az emlékdal és a videóklip célja az volt, hogy emléket állítsanak a katasztrófa áldozatainak. 

“1986. április 26-án a csernobili atomerőmű 4-es reaktora felrobbant, több ott dolgozót azonnal megölt, majd a hirosimai radioaktív felhő erejének harminc, negyvenszeresét a levegőbe juttatta ez a robbanás. Ez a radioaktív felhő több országon át végigsöpört, több tízezer ember megölt és beszennyezte életterüket az évek során”– Olvashatjuk az egyik nem mindennapi utazásokat szervező cég honlapján. 

 

33 év telt el. Már  túrákat is szerveznek Csernobilba. Cirka 50 000 Ft -tól indulhatunk

 

“Csernobil túra: látogassa meg a világ egyik legnagyobb atombalesetének helyszínét. 

Most, 30 év elteltével a sugárzás mértéke biztonságos szintre csökkent, így az Ukrán kormány engedélyezi turistacsoportok számára a bejutást erre a területre, szervezett csoportok keretében.

Több lehetőséget kínálunk az ide utazónak. Egy éjszaka eltöltését Csernobilban és napi túrákat is. Az „ott alvós” túrák során egy éjszakát egy csernobili hotelben, hogy igazán átérezzék a terület halálos csendjét, vibrálását és, hogy mi történhetett 1986-ban.
A legnépszerűbb opciót olvashatja, ami a kínálatunkban szerepel. Ez egy egynapos csernobili túra 2 éjszakás kijevi privát apartmanban, a belvárosban. 
Azoknak, akik a csernobili látogatást szállás nélkül veszik igénybe, azokkal a túra napján reggel 8.15-kor találkozunk.”-olvashatjuk az utazásszervező honlapon. 

 

Nem tudom ki hogy van vele, de ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy ez mennyire lehet veszélyes? Melyik adok-veszek paltformon köt majd ki pl az a fényképező amit a túrázó magával vitt? Ki fogja majd az arcához szorítani és a legemlékezetesebb családi pillanatokban használni azt az eszközt ami Isten tudja milyen sugárterhelést kapott?   

Sajnos lehet, hogy nem alaptalan a félelem mert találni a videómegosztókon olyan videót ahol bizonyos túrák résztvevői igencsak súlyosan szennyezett területeken fotózkodnak, vagy éppen piszkálgatják a hátrahagyott tárgyakat.  

  • info: különleges uticélok

 

Sergey Korovainy fotói 2016-ban készültek az atomkatasztrófa helyszínén. 

  • Skuchno

 

Likeolj és kövess minket:
error
Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük