Létrás tűzoltó nem mindennapi tolatása Nyíregyházán

Featured Video Play Icon

A Nyíregyházi Egyetem területén egy jókora faág letörése miatt risztani kellett a tűzoltókat, mert az nem tört le teljesen hanem nagy magasságban lógva komoly veszélyt jelentett volna az alatta közlekedőkre.

A területet lezárták és egy létrás tűzoltó bevonásával a vészhelyzetet felszámolták. A videó az Egyetem kapuja alatti betolatást rögzítette, ami nem mindennapi látványt nyújtott. 

A véletlen műve, hogy egy kisfiú is akkor járt arra kisméretű tűzoltójával és egy kutya is feltűnik a videóban. 🙂 Tűzoltó, kisfiú, kutya, és egy érdekes tolatás. Az oldal egyébként feliratkozókat keres. 🙂 

Viccet félre téve. 

A szobrászati megoldású kapu egy 2008-as pályázat nyertesének nevéhez fűződik . Sallai Géza “Feladat” c. alkotása díszíti ma a Nyíregyházi Egyetem kapuját és az épitészforum.hu-n érdekes információt találtunk. 

 

A nyertes pályamű méltatása:

Sallai Géza: Feladat
hegesztett, szerelt, festett vaslemez
700 x 500 x 250 cm

Sallai Géza a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola bejárata elé helyezendő szobrászati alkotással nyert pályázatot.
A vörös-kék színű fémszobor egyszerre funkcionális tárgy – kapu, mely kettős színével a mögötte lévő épületben működő két tanszéket jelképezi -, és játékos műalkotás, mely a fiatalokra és a tanulásra jellemző kreatív gondolkodásnak állít emléket, formailag átmenetet teremtve az efemer installáció és a monumentális szobor, valamint az organikus és geometrikus, illetve figuratív és nonfiguratív nyelv között.

A művész tiszta geometrikus térformából indult ki, amit szétnyitott, különböző szögekben térbe hajlított és az adott elemrészek tengelye körül több irányban elfordított: átláthatóvá és átjárható tette a testet. E mozgás és mozgatás-folyamatból végül azt a pillanatot emelte ki és állandósította, amely a szüntelen mozgásban levés és alakíthatóság képzetét kelti, egyúttal változatos nézőpontot kínál a kapu funkcióján túli plasztikai értékek megmutatásához. A kapunak is használható nyitott forma minimális eszközhasználattal aktív és passzív, statikus és dinamikus, osztott és osztatlan, egyenes és szögben hajló elemek kontrasztjából épül fel.

A földre hajlás íve a tudásért áldozatot hozó ember szimbóluma egyúttal.

Sallai Géza szobrászati alkotásának legfőbb erénye, hogy a mai kor anyagával, az adott – épített és növényi – környezet formavilága közti, új formát teremt, amely az egyszerű megjelenés ellenére asszociatív gazdag marad és új formai-gondolati eredménnyel gazdagítja a kapu-témát.

Info, fotó a bejáratról: épitészforum.hu

 

Likeolj és kövess minket:
error
Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük