Percenként 800 tonna ivóvizet fogyaszt el Nyíregyháza

Március 22-én a víz világnapja alkalmából kinyíltak a kapuk. Látogatható volt a központi víztorony Nyíregyházán a Szarvas utcán.

Izgalmas és érdekes programnak ígérkezett a víz világnapja alkalmából szervezett rendezvény, amire már évek óta szerettünk volna eljutni. A víztorony árnyékában nagyon érdekes előadásokat hallgathattunk meg.

Kiemelt téma volt a környezetvédelem.

Az pedig egy elgondolkodtató összehasonlítás eredménye volt,  hogy amíg a legolcsóbb ásványvíz 50-60 Ft-ba kerül, addig ugyanennyi mennyiségű ivóvíz 30 fillérbe. 

Mindeközben a víztorony egy izgalmas idegenvezetés mellett kisebb csoportokban látogatható volt.

Egy gyors regisztráció után a toronyból visszatérő csoport tagjaitól megkaptuk a fejvédőket. Majd az eligazítás után máris útra kelhettünk egy nagyon tapasztalt vezetővel, akinek előadásmódja mindenkinek nagyon tetszett. 

Amíg mi felfelé igyekeztünk lent meg lehetett kóstolni azt az ivóvizet ami egyenesen a toronyból lett lecsapolva. 

Mi felnőttek egy iskolás csoport mögött haladtunk és itt ismertem meg Jelentős Miklóst és Boros Bencét, akik szívesen fotózkodtak a Levadászva csoport kamerája előtt. 

Félúton megálltunk és megtudtuk, hogy amit biztosan nem fogunk látni az a víz, mert ha a víz szabadon hozzáférhető lenne az nem csak számos veszéllyel járna, de kétségtelenül folyamatosan szennyeződhetne is. Azt is megtudtuk, hogy a víztorony épülete is teljesen zárt, folyamatosan  kiemelt figyelem alatt áll és valamennyi pont riasztóval védett. A zúgás amit hallottunk ezen a ponton  az a különböző szolgáltatók kihelyezett eszközeinek a hangja. Vezetőnk elmondta hogy az ebből befolyó összeg csökkenti a vízszámlánkat és a víztorony karbantartásában üzemeltetésébe is besegít. 

A következő szint már egy igen izgalmas terület volt. Itt a fejünk felett 800 tonna ivóvíz helyezkedett el. Mint vezetőnk elmondta ez a 800 m³ vízmennyiség megoszlik két tartály között. Az egyik 500 m³ és a másik 300 m³-es. A két tartály közül a nagyobbik teljesen körbeöleli a kisebbet gyűrű alakban. 

A geocaching.hu oldalon talált információk szerinta torony 1964-ben épült. Formája egyedi húszágú csillag alaprajzú, amelyet csúszó zsaluzattal építettek fel átadásra 32 nap alatt. A csillag alakzat átmérője alulról felfelé haladva fokozatosan tágul. A talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjűre szélesedik ki a víztorony szerkezete. Egy építési nap alatt akár három métert is emelkedhetett a torony magassága, amely elérte az 50 métert. A vasbeton falazat vastagsága 25 cm. A falakban látható mélyedések mindegyikében vastag üveg található, amely a természetes megvilágításban segít. A víztornyot két nagyobb földalatti víztartályból táplálják a város északi és déli pontjairól. Nagy szállítási teljesítményű vízszivattyúk szállítják a vizet a torony tartályaiba, ahonnan a közlekedő edény elv alapján jut a víz a felhasználókhoz. Minden évben egyszer legalább szigorú előírások alapján megtörténik a tartályok tisztítása, fertőtlenítése. Ezt követően több napig tartó víztisztasági vizsgálatok történnek zárt tartályban. Amikor a víz megfelel az előírásoknak, vagyis bakteriológiailag nullás, akkor leengedik az egészet a csatornahálózatba. Az újbóli feltöltést követően engedik rá a városi hálózatra a már tiszta, iható vizet. Ez az egyik oka annak, a másik ok a technikai meghibásodások kiküszöbölése, hogy a torony kapacitását két kisebb tartály között osztották meg a megalkotók.”

Itt azt a felvonót is szemügyre vehettük, ami nagy segítség akkor ha bármit fel kell juttatni a toronyba.

Továbbhaladva az utolsó előtti állomás következik. A víztér felett állva megtudjuk, hogy kb. 5 méter mély és 800 tonna ivóvíz van a lábunk alatt, a két tartályban pedig olyan sötét amilyet elképzelni sem tudunk. Természetesen zárt. Ezt a látogatás alkalmával sem nyitják ki! Érdekes információ, hogy egy-egy televíziós műsor szünetében durván megugrik a vízfogyasztás és ez a hatalmas vízmennyiség percenként cserélődik.

Az utolsó állomás kint a szabadban van. Mielőtt kilépnénk mindenkinek le kell vennie a fejvédőt és mobiltelefonnal nem engedélyezett a betonkorlát felett kinyúlva fotózni, mert ha bármi leesik az lent súlyos sérüléseket okozhat.

 

A következő víztoronnyal kapcsolatos írásunkban kizárólag a kint készült fotókkal foglalkozunk majd. Lesz érdekes zoom videó is, mert a Tiszavasvári felüljáró autóit is láthattuk fentről. Maradjatok velünk! 

 

forrás: geocaching.hu

fotó: levadaszva.hu 

Likeolj és kövess minket:
Megosztás:

3 thoughts on “Percenként 800 tonna ivóvizet fogyaszt el Nyíregyháza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük