Továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben

Az összes hétfői beavatkozás csaknem fele szabadtéri tűz volt

2019. március 05. 10:24

Tovább folytatódik a szabadtéri tüzes időszak: a hét első napján a tűzesetek több mint hetven százaléka vegetációtűz volt. Több nagy kiterjedésű tűzzel kellett megbirkózniuk a tűzoltóknak, például a Békés megyei Biharugra külterületén kétszáznyolcvan hektáron égett a nádas, az avar. Az oltásban csaknem ötven tűzoltó vett részt egy tucat technikai eszközzel.

Tegnap összesen 446 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 301 tűzesetet és a 79 műszaki mentést összesen 513 hivatásos, 66 önkormányzati, 1 létesítményi, valamint 72 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 60 téves és 1 szándékosan megtévesztő jelzés is érkezett az ügyeletekre.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében húsz helyszínen avatkoztak be a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói vegetációs tűznél hétfőn. A tűzoltók több vízsugárral, puttonyfecskendő és kéziszerszámok segítségével oltottak.

 

Fontos tudnivalók a tűzgyújtási tilalomról, a tűzgyújtás szabályairól

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

Tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter, fokozott tűzveszély időszakát (tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével (BM OKF). Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

-Katasztrófavédelem-

Likeolj és kövess minket:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük